Blog

Ademen

Juni 13, 2017
AdemenWat is ademen?
Veel mensen denken dat bij ademen je borstkas open komt doordat de longen, die zich vullen met lucht, de ribben naar buiten duwen.
Zo is het niet.

Als je ademt, is het eigenlijk je middenrif dat samentrekt, daardoor komen je ribben open. Je longen "kleven" vast aan de binnenkant van de ribben, dus zij worden door die beweging opengerekt en de lucht glijdt binnen.

Door ons opgejaagd leven maar ook door onze emoties (schuld, schaamte, falen, onzekerheid, ontgoocheling, onbegrip...), creëren we spanning op onze spieren. Het middenrif is ook een spier en verkrampt mee. We beseffen het niet, maar we gaan minder diep ademen.

Om uit die verkramping te komen, is het belangrijk om te trainen in dieper ademen. Moeilijk is dat niet, het volstaat om te lachen, te zingen, te geeuwen, te zuchten, te bewegen, te sporten.
Als we dat doen, hebben we meer zuurstof nodig. We gaan dan dieper, krachtiger, inademen en vlugger uitademen om snel opnieuw te kunnen inademen.

Door krachtiger uit te ademen, ontspannen we ons middenrif, waardoor onze ademhaling efficiënter wordt. Onze cellen worden beter gevoed.  Onze levenskwaliteit stijgt. We worden blijer, we zien het weer zitten, we voelen ons weer opgeladen. 

Herlees even mijn blogpost van 17/05 over "de open houding". Ook hier ligt de nadruk op uitademen.
 
2024 © Body Mind Works, created by PopComsitemap | privacy en cookie beleid