Blog

Hoe maak ik mezelf gelukkig?

Maart 31, 2018
Hoe maak ik mezelf gelukkig?Geluk staat en valt met verbondenheid. Volgens de Amerikaanse professor Brené Brown is verbondenheid de energie die ontstaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen.
 
Ik kan niet gezien en gehoord worden als ik mezelf niet zie, hoor, laat zien of laat horen. Als ik mezelf niet liefheb en waardeer, kan een ander mij niet liefhebben en waarderen.
 
Verbondenheid is een actief wederzijds gebeuren. Als ik aanwezig ben in een zaal met duizend mensen en me eenzaam voel, verbreek ik de verbondenheid met hen. Sterker uitgedrukt: ik laat duizend mensen in de steek.
 
Verbondenheid heeft vreugde in zich. Vreugde is niet hetzelfde als blijheid. Vreugde zit dieper en is warmer. Blijheid gaat over dingen, uitslagen, resultaten of cijfers. Lottowinnaars zijn blij en uitbundig. Voetbalsupporters zijn blij met de overwinning van hun ploeg en voelen zich vreugdevol ondereen.
 
Een vreugdevol verbonden mensengemeenschap draagt liefde in zich. Liefde is het cement van de verbondenheid. Liefde is de ultieme verbindingskracht van ons mens-zijn. Daarom alleen zal er altijd over liefde blijven gezongen en geschreven worden. Liefde bevat de energie om tot eenheid te komen.
 
Waar minstens één van die elementen (verbondenheid, vreugde en liefde) aanwezig is, daar begint geluk. Daarom wensen we met Nieuwjaarsdag mekaar een gelukkig jaar. Dit is onze diepste wens en we kussen mekaar als uiterlijk teken van die verbondenheid. Zo ook is een knuffel, een omhelzing, een hand reiken, een schouderklop, een aai, een teken van verbondenheid.
 
Het woord ‘nieuw’ van Nieuwjaar slaat eigenlijk op ons. Laten we met een vernieuwde kijk, met de bril van verbondenheid, door het volgende jaar gaan. We zijn allemaal mensen, elk op onze manier, hard op zoek naar de enige heilige graal: geluk. Elk wèrd’em (om gelukkig te zijn). Enkel daarom en daarvoor zijn we geboren.
 
Politieke partijen en organisaties zullen nooit de weg naar verbondenheid plaveien. Ze splitsen op en verdelen. De eenheid van de mensheid zal komen vanuit de basis, de “gewone” mens. Kijk naar de bezorgde ouders in de schoolstraat: “Geen verkeer. Laat mijn kind ademen!” Daar begint het wonder van de verbondenheid. Politiek huppelt helaas een maatschappij vol leven en verandering telkens achterna.
 
Verbondenheid is het resultaat van een aangeboren drang naar eenheid. Zie: moeder en kind, vader en zoon, twee geliefden, je één voelen met je familie.
De kracht die verbondenheid genereert zit in ons. Het is aan ons om het op te zoeken, te voeden en uit te stralen naar mekaar.
 
Ook in therapie nodig ik patiënten uit om zich meer en meer één te voelen met hun lichaam (zie open houding en handen op het hart). Dat is pure meditatie. ‘Jezelf kennen’ zit op mentaal niveau, ‘jezelf voelen en beleven’ gaat veel dieper en zit op de emotionele en energetische laag van ons bestaan. Ik ben ervan overtuigd dat het verbonden zijn met jezelf, het lichaam evenwichtiger maakt. Het blijft langer fit, gezonder én weerbaarder tegen ziektes. Het helpt relativeren en verlaagt de kans op depressie en burn-out.
 
Wie zich diep verbindt met zichzelf, kan zich diep verbinden met anderen. Op die basis zullen relaties beter kunnen stand houden. De tijd van ‘Ken jezelf’ is voorbij en verandert in ‘Beleef jezelf’. En dit zal ons verder brengen in een nieuwe tijd, een nieuwe mens, een nieuwe wereld.
 
De weg naar verbondenheid zit in ons lichaam en is al gelegd. Ze moet enkel nog bewandeld worden. We hebben inderdaad nog een eindje te gaan. Kijk maar naar Mosul en andere dramatische oorlogssituaties. Maar veel mensen zijn er al hard mee bezig. Laat ons met zijn allen (= verbondenheid) dagelijks, stil voor onszelf of luidop voor iedereen, de leuze van de drie musketiers in leven brengen: één voor allen, allen voor één, én voor altijd!
 
2024 © Body Mind Works, created by PopComsitemap | privacy en cookie beleid